Puro Tütünün Anatomisi

Gölgede yetiştirme

Dış sargılık olarak kullanılacak yapraklar muslin kumaşı ile baştan sona örtünmüş gölgeli tarlalarda yetiştirilir. Muslin örtüsü, güneş ışığını filtreler ve ısının örtünün altında kalmasını sağlar. Hapsolmuş ısı, yaprakların dış sargılık olarak kullanılmak üzere daha geniş ve mükemmele yakın büyümesini sağlar. Bu kadar uğraşın sebebi sadece, en iri ve en güzel yaprakların dış sargılık olarak kullanılabilecek olmasıdır. Tam da bu emeğin ve uğraşın yoğunluğundan, dış sargılık yapraklar, üretmesi en pahalı yaprak türüdür. Pahalı yapraklar puronun göze hitap eden kısmında kullanılırken, ‘fakir’ yaprakların gözün göremeyeceği katmanlarda kullanılıyor olması da puronun doğduğu toprakla bir cilvesi mi dersiniz?

Gölgede yetiştirilen yapraklar dokuz sınıfa ayrılırlar:

Corona
Centro Gordo
Segundo Centro Fino
Primer Centro Fino
Secundo Centro Ligero
Primer Centro Ligero
Uno y Medio
Libre de Pie
Mananita

Bu sınıflarda üst seviyeler koyu renkli dış sargılık üretirken, alt seviyeler ise açık renkli dış sargılık ihtiyacını karşılarlar.

Gölgede YetiştirmeGölgede Yetiştirme
Güneşte yetiştirme

İç sargılık ve dolguluk olarak kullanılacak yaprakların ise açık alanda bırakılarak güneşin tüm yararından faydalanması sağlanıyor. Güneş ışığına doğrudan maruz kalan yapraklar birbirinden fevkalede çeşitlilikte tatlar üretiyorlar ki, harmanlama işlemi için zengin ve güçlü bir uyum ortaya çıkabilsin.

Güneşte yitiştirilen yaprakların sınıflandırılması altıya ayrılır:

Corona
Centro Gordo
Centro Fino
Uno y Medio
Libre de Pie
Mananita

Dolgulukta kullanılacak yaprakları üçe ayırabiliriz. Eğer tok aromalı bir dolguluk isteniyorsa ligero, orta aromalı dolguluk isteniyorsa seco, hafif aromalı dolguluk isteniyor ise volado yapraklar tercih edilir. Volado yapraklar aynı zamanda iç sargılık olarakta kullanılır.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s