Puronun Anatomisi

Puronun Anatomisi

Puro üretebilmek için kendi amacına has bir şekilde özenle yetiştirilip hazırlanmış beş çeşit tütün yaprağına ihtiyaç duyulur. Bu beş çeşit tütün yaprağı puroyu oluşturan üç katmanda kullanılır; dış sargılık, iç sargılık ve dolguluk.Puronun ağıza konulan yerine baş (İngilizcesi: Head) yakılan yerine ise ayak (İngilizcesi: foot) denir.

Puronun 3 katmanı nelerdir?

Dolguluk için puroda üç çeşit tütün yaprağına ihtiyaç vardır. Bu harmanlama işlemi purolara zengin bir lezzet ve aroma katar. İspanyolca’da üç veya bazen iki çeşit yaprağın harmanlanmış haline tripa denir.

  • Hafif lezzetli volado yaprağı; tutuşma kabiliyetiyle bilinir, Fortaleza 1 (Güç 1) olarak da adlandırılır.
  • Orta lezzetli seco yaprağı; aroma için en önemli yapraktır, Fortaleza 2 (Güç 2) olarak da adlandırılır.
  • Tok lezzetli ligero yaprağı; yavaş yanan bu yaprak puroya güç katmak için kullanılır, Fortaleza 3 (Güç 3) olarak da adlandırılır.

Aroma için üç yaprak: volado, seco ve ligero.

Puronun şeklini ve içim kalitesini iç sargılık belirler.

İç sargılık (İngilizcesi: Binder, İspanyolcası: Capote) puronun şeklini ve içim kalitesini belirleyen, dolgulukta kullanılan yaprakların etrafına sarılan özel bir yapraktır.

Puronun göze hitab eden yaprağı; dış sargılık.

Dış sargılık (İngilizcesi: Wrapper, İspanyolcası: Capa) zarif bir incelikle ve esnek yapısıyla puronun dış katmanını oluşturur. Puroya biraz lezzet katsa bile asıl amacı gözü memnun etmektir!

Özetlemek gerekirse üç kısımdan oluşan puronun katmanlarının her biri ayrı bir emek ve dikkat ister. Dolguluktaki dikkatsizlik lezzeti ve gücü, iç sargılıktaki dikkatsizlik içim kalitesini, dış sargılıktaki dikkatsizlik ise göz zevkimizi bozar.

Peki usta bir sarıcının elinden çıkmış puro neye benzer?

Puronun ağıza konulan yerine baş (İngilizcesi: Head) yakılan yerine ise ayak (İngilizcesi: foot) denir.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s